Jak zvítězit nad cizím jazykem?

09.04.2011 09:04

 

Neznáte odpověď? Ani ji nehledejte. Jakmile se totiž takto zeptáte, jste už dopředu odsouzeni k neúspěchu.

Nezdržujte se bojem s cizím jazykem. Naopak. Spolupracujte. Spolupracujte i sami se sebou. Poznejte se. Zjistěte, co na Vás platí, co Vás motivuje, jakým způsobem jste si v minulosti nejlépe osvojili nějakou novou dovednost. Své poznatky pak využijte při učení cizího jazyka.

Než se pro cizí jazyk rozhodnete, odpovězte si na následující dvě otázky:

1.       Proč se chcete učit cizí jazyk?

 Motivace je velmi důležitá. Ideální je, když cizí jazyk potřebujete denně v práci nebo je to rodný jazyk někoho z Vašich přátel, s kterým byste byli rádi denně v kontaktu. Ze zkušeností vím, že motivace typu – chci se domluvit na dovolené – moc nefunguje.

2.       Jaký je Váš cíl a v jakém časovém horizontu?

 Nestavějte si vzdušné zámky. Při jedné lekci týdně se moc dopředu neposunete, pokud doma nebudete na cizím jazyku makat alespoň 20 minut denně. Čím více a čím častěji, tím lépe. Ideální je začít intenzivně a překonat počáteční fázi „mozkové rezistence“ co nejrychleji. Ze začátku také každý potřebuje odborné vedení častěji, než později, kdy získá v novém jazyku jistotu a dokáže pracovat bez velkých problémů i doma samostatně.

Pokud nemáte na jazyk dostatek času ani tu správnou motivaci, vyberte si raději jinou aktivitu. Pokud však silnou motivaci a reálný cíl máte, můžete začít pracovat. Když se budete řídit následujícími radami, půjde Vám to snáze.

Nalaďte se na cizí jazyk pozitivně. Budete-li k němu přistupovat s odporem. Nepůjde Vám to.

Neshazujte se sami před sebou ani před ostatníma. Čekáte, že Vám to nepůjde a říkáte to i nahlas, abyste měli alibi v případě, že Vám to skutečně nepůjde? Pak to alibi opravdu budete potřebovat. Jaké jsou Vaše myšlenky, takové jsou Vaše výsledky. Místo toho, abyste o sobě tvrdili, jací jste na jazyky poleno a že Vám nešly ani na základní škole, zkuste si říkat – půjde mi to hladce a bude se u učení dobře bavit. Určitě znáte to pořekadlo – dlouho opakovaná lež se stává pravdou. Ač to může znít uhozeně, funguje to. Ověřeno během mé 15 leté praxe nespočetněkrát.

Obklopte se cizím jazykem. Poslouchejte ho. Nechte se jím zahltit. Sledujte filmy v originálním znění. Poslouchejte kvalitní rádio vysílající v daném jazyce. Nemusíte ani být při poslechu plně pozorné, klidně u toho dělejte jiné činnosti a rádio si pouštějte jen jako kulisu. Poslech je základ. Každý jazyk je zvuk, hudba. Vnímejte ho tak. Poslouchejte jeho melodii, rychlost, rytmus. Ze začátku neanalyzujte. Jen vnímejte. Nemáte hudební sluch? To nevadí. Nic Vám nebrání v tom vnímat jazyk jako hudbu také, i když ze začátku nepoznáte, že to bylo „zpívané“ falešně. Přesně tak to dělají děti, než začnou aktivně mluvit.

Čtěte kvalitní cizojazyčné texty určené Vaší jazykové úrovni. Nebudete tak stresovaní, že většině nerozumíte a bude Vás to bavit. Internet je takových článků plný. Pokud možno, pracujte s tištěnou kopií textu a nezapomeňte přitom používat aktivně tužku a zvýrazňovače. Nezvýrazňujete však pouze nová slovíčka, ale celé fráze.  Nejen, že efektivnost osvojení celé fráze je mnohem vyšší, v hovoru pak budete dělat méně chyb.

Pište denně. Zkoušejte zaznamenávat své myšlenky v  cizím jazyce. Ideální by bylo, kdybyste měli někoho, kdo Vám udělá následnou korekturu.

Mluvte cizím jazykem, co nejčastěji to jde. Nevadí, že děláte chyby. Ty odstraníte později praxí. Nemáte s kým? Zkuste zrcadlo, tam najdete nejvděčnějšího posluchače a vždycky je po ruce. J

Vyberte si kurz šitý na míru právě Vám. V dnešní době není problém si vybrat kurz dle Vašeho přání, stylu a tempa. Z vlastní zkušenosti bych vám, kteří s cizím jazykem teprve začínáte, poradila lekce individuální. Lektor se věnuje pouze vám, přizpůsobí se vašemu tempu a využije při výuce vašich silných stránek. Investice je sice výrazně vyšší než v případě skupinové výuky, ale určitě se vyplatí. Jakmile dosáhnete úrovně A2, tedy budete mít za sebou základy, pak může být skupinová výuka pro vás efektivnější. Vyhněte se kurzům, kde lektor pracuje jen s učebnicí a celou lekci ji hypnotizuje. Takhle se komunikovat nenaučíte. Zvažte také možnost on-line lekcí třeba přes Skype popřípadě jinou komunikační softwarovou aplikací. Nejen, že šetří Váš čas, ale je také efektivnější v nácviku poslechu. Nekupujte zajíce v pytli a než se pro nějaký konkrétní kurz rozhodnete, vyzkoušejte více nabídek. Nebojte se a požádejte o vzorovou lekci zdarma.  Jen tak si ověříte, zda Vám právě tento lektor a jeho styl výuky vyhovuje.

Ale nezapomínejte, že ať si vyberete sebelepší kurz nebo sebelepšího lektora, klíčová bude Vaše píle, důslednosti a pravidelnost. Držím Vám palce. Výsledek stojí za to.

 

(Uveřejněno na https://www.pracujicimama.cz/)